EL VOSTRE COMPANY AMB AUTISME

2020-09-18
EL VOSTRE COMPANY AMB AUTISME

Aprofitant l'inici de curs (i d'aquest blog), escric aquesta primera entrada dirigint-me als nois i noies que a classe teniu un company amb un trastorn de l'espectre autista. Evidentment també pot resultar d'interès tant pel professorat com per les famílies. 

Vull compartir amb vosaltres alguns dels mites més estesos en relació als trastorns de l'espectre autista (i la seva realitat corresponent):

Mite 1: Els nois i noies amb autisme no volen fer amics.

És molt probable que aquest noi o noia de la vostra classe tingui poques habilitats socials i li resulti difícil interaccionar amb la resta de vosaltres. Pensa en un moment en tu mateix/a: potser no tens massa traça per l'esport o per ballar i segur no voldries pas que et "castiguessin" per això. El vostre company/a pot semblar tímid/a però no per això ha de ser "castigat": desitja tenir amics tan com la resta de vosaltres.

Mite 2: Els nois i noies amb autisme no tenen ni senten emocions. 

L'autisme no incapacita a ningú de no sentir emocions, simplement se'ls hi fa més difícil comunicar-ho i expressar-ho. Imagineu-vos perduts i sols en una ciutat estrangera sense conèixer l'idioma del país intentant comunicar-vos amb algú que no us entén. Així podria ser una mica el sentiment que ells poden sentir. 

Mite 3: Les persones amb autisme no entenen les emocions de la resta.

Les persones amb autisme sovint tenen dificultats per entendre els missatges subtils o el llenguatge corporal. Per això a vegades els hi pot costar copsar si algú està trist o enfadat si el missatge no és clar o contundent. Intenteu, sempre que pugueu, deixar clara la vostra intenció quan parleu amb el vostre company o companya amb autisme.

Mite 4: Les persones amb autisme tenen una discapacitat intel·lectual.

Hi ha persones amb autisme que tenen discapacitat intel·lectual però si compartiu classe amb un company amb TEA és bastant probable que tingui Síndrome d'Asperger o un autisme d'alt funcionament, que son tipus d'autisme amb un coeficient intel·lectual igual o superior a la mitjana. Recordeu: és molt més el que teniu en comú amb els vostres companys amb autisme que el que us en pot separar.

Mite 5: La gent amb autisme son com el personatge de Dustin Hoffman a Rain Man.

L'autisme és un trastorn d'espectre (trastorns de l'espectre autista), el que significa que les característiques varien molt d'una persona a l'altra. Recorda que l'autisme no defineix a la persona. N'hi haurà de més alts, de més baixos, de més estudiosos de menys estudiosos...exactament igual que passa amb la resta dels companys de classe.

Mite 6: L'autisme es va solucionant amb el temps.

L'autisme té l'origen en unes condiciones biològiques que afecten al desenvolupament del cervell prenatal, abans de néixer. Ningú en té la culpa, ni els pares ni evidentment el nen o nena. És una condició de per vida en la que el teu company, amb la teva ajuda i la del professorat, pot millorar la seva adaptació i les seves habilitats.

Mite 7: L'autisme és un trastorn poc comú.

En els últims 20 anys, el nombre de persones diagnosticades d'autisme ha augmentat un 600%. El 1975 l'estimació era 1 de cada 1500 persones afectada per un trastorn de l'espectre autista. Actualment, les xifres es mouen entre 1 per cada 110-150, molt més freqüent que altres trastorns més coneguts com pot ser el Síndrome de Down.

La propera vegada que us relacioneu amb el vostre company o companya amb TEA tingueu en compte tots aquests mites!

Si teniu qualsevol dubte o comentari, no dubteu en contactar-me.

Gràcies per la lectura!

DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
crossmenu